27 maart 2025

Energie voor zorgzame gemeenschappen groeit

Maandag 31 maart bespreekt de Tweede Kamer de initiatiefnota ‘Wijkgerichte ouderenzorg door zorgzame buurten’ van Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks/PvdA). Senioren Netwerk Nederland, het netwerk van provinciale seniorenverenigingen met 165.000 leden, verwelkomt dit initiatief en ondersteunt de oproep om wijkgerichte ouderenzorg te versterken en verder te ontwikkelen.

Kamerlid Elke Slagt pleit voor door proactieve burgers geleide initiatieven die de levenskwaliteit van ouderen verbeteren door zorg dichter bij huis te brengen. Het belang van zorgzame buurten, zeggenschap van ouderen, gemeenschapsbetrokkenheid en vrijwilligerswerk wordt hierin benadrukt. Senioren Netwerk Nederland, waarbij Senioren Brabant-Zeeland is aangesloten, onderstreept dat senioren hierin een belangrijke rol spelen en willen vervullen. Door bewustwording te koppelen aan actie willen senioren bouwen aan gemeenschappen waar ouderen zich gehoord, gesteund en verbonden voelen. Vaak willen afdelingen hiermee van start gaan, als vervolg op de campagne Senioren zelf aan zet, praat vandaag over morgen.

Vrijwilligersinitiatieven als drijvende kracht

De verenigingen aangesloten bij Senioren Netwerk Nederland hebben een sterke lokale verankering en organiseren tal van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van ouderen. Vrijwilligers zetten zich in als ouderenadviseurs, belastinghulpverleners, Wmo-cliëntondersteuners, woonadviseurs en als ambassadeurs voor zorgzame buurten. Hun inzet is cruciaal voor het realiseren van leefbare en inclusieve gemeenschappen. Naar aanleiding van de bewustwordingsbijeenkomsten Senioren zelf aan zet hebben senioren veel energie om zorgzame gemeenschappen op te zetten.

Voorbeelden van succesvolle initiatieven:

• Voorzorgcirkels in het Land van Cuijk: afdelingen van Senioren Brabant-Zeeland hielpen bij de oprichting van zestig voorzorgcirkels om ouderen meer regie over hun toekomst te geven. KBO’er Jan Spee treedt nu op als ambassadeur.

• Buurtcirkels in Helmond. Ton Diris heeft samen met KBO Sint Lucia in Helmond Brandervoort veel buurtcirkels opgezet.

• In Hilvarenbeek en Diessen hebben Trees van der Maas en Ad Broeren van Senioren Netwerk Hilvarenbeek-Diessen vijf voorzorgcirkels opgezet, en dat is pas het begin. Ook in Steensel heeft Tonny Hagens van Belangenvereniging Senioren Steensel, samen met de dorpsraad en de dorpsondersteuner, diverse buurtcirkels Oog voor elkaar gerealiseerd, met plannen voor verdere uitbreiding. In Waalwijk wordt een vergelijkbaar traject opgezet in samenwerking met verschillende ouderenorganisaties en de gemeente. Op veel andere plekken in Brabant groeit de vraag naar ondersteuning en informatie over dergelijke initiatieven. Dankzij dit programma krijgt Senioren zelf aan zet, praat vandaag over morgen een krachtig vervolg. Door bewustwording te koppelen aan actie bouwen we samen aan gemeenschappen waar ouderen zich gehoord, gesteund en verbonden voelen.

• Seniorenvereniging Maarheeze heeft het programma Maak rimpels geadopteerd, Dit programma stimuleert ouderen om sociaal verbonden, digitaal vaardig en fysiek actief te blijven (foto).

• Veel afdelingen, zoals Udenhout, Luyksgestel, De Beersen, Hapert, Son en Deurne, willen met zorgzame gemeenschappen aan de slag.

Oproep tot actie

Om de groei van zorgzame gemeenschappen te ondersteunen, pleiten wij voor:

• Opschaling van het programma ‘Maak rimpels’ en een vergoeding voor deelname.

• Structurele financiële ondersteuning voor vrijwilligersorganisaties, zodat zij initiatieven kunnen starten en verduurzamen.

• Investeringen in ontmoetingsruimten; die gaan eenzaamheid tegen en bevorderen sociale cohesie.

• Gelijkwaardige samenwerking tussen informele en formele zorg, zodat zorgzame buurten een volwaardige aanvulling op het zorgstelsel vormen.

Samen bouwen aan toekomstbestendige ouderenzorg

Vrijwilligers en senioren nemen zelf het initiatief om zorgzame buurten te creëren. Dit momentum mogen we niet verloren laten gaan. Door bewustwording te koppelen aan actie bouwen we samen aan gemeenschappen waar ouderen zich gehoord, gesteund en verbonden voelen.

Foto: Paul Linders