16 april 2025

Praat met arts over medische wensen

Senioren Brabant-Zeeland waarschuwt voor misverstanden over medische wensen in het levenstestament. Artsenfederatie KNMG adviseert behandelwensen in eigen woorden op papier te zetten en die te bespreken met uw huisarts of medisch specialist. “Zorg dat uw naasten én uw arts weten wat u wel en niet wilt”, drukt Senioren Brabant-Zeeland iedereen op het hart. “Alleen dan kunnen behandelkeuzes in lijn zijn met uw waarden en voorkeuren.”

Senioren Brabant-Zeeland waarschuwt tijdens dialoogbijeenkomsten over ‘Samen beslissen over zorg en ondersteuning’ nadrukkelijk voor misverstanden over medische wensen in het levenstestament. Veel mensen denken dat zij hun behandelwensen of een wilsverklaring ‘goed geregeld’ hebben zodra zij het laten vastleggen bij de notaris. Maar niets is minder waar, waarschuwen ook aanwezige artsen tijdens deze bijeenkomsten. Alleen door hierover tijdig én persoonlijk met een arts in gesprek te gaan, kunnen uw wensen daadwerkelijk tot hun recht komen.

Te hoge verwachtingen

De artsenfederatie KNMG deelt deze zorgen. Zij heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) gevraagd om medische passages – zoals over euthanasie of behandelverboden – uit het standaardlevenstestament te halen. Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan 80 procent van de artsen aangeeft dat mensen te hoge verwachtingen hebben van het levenstestament. En driekwart van de artsen ervaart dat mensen denken dat euthanasie hiermee ‘geregeld’ is. Deze misvattingen leiden regelmatig tot teleurstellingen, spanning en onduidelijkheid – juist in kwetsbare situaties.

Zorgvuldig vastleggen

“We begrijpen dat mensen hun wensen zorgvuldig willen vastleggen”, zegt Leo Bisschops, voorzitter van Senioren Brabant-Zeeland. “Maar het is essentieel dat zij weten dat alleen een notarieel document niet voldoende is. Artsen moeten deze wensen kennen, begrijpen en bespreekbaar maken.”

Te algemeen

De KNMG wijst erop dat het levenstestament in de huidige vorm onvoldoende duidelijkheid biedt. Meer dan de helft van de artsen vindt het document onbruikbaar voor het vastleggen van concrete medische wensen, omdat de gebruikte teksten te algemeen zijn. Artsenfederatie KNMG adviseert daarom om behandelwensen in eigen woorden op papier te zetten én die te bespreken met uw huisarts of medisch specialist. Senioren Brabant-Zeeland ondersteunt dit standpunt. Tijdens onze bijeenkomsten pleiten wij voor bewustwording én actie: zorg dat uw naasten én uw arts weten wat u wel en niet wilt. Alleen dan kunnen behandelkeuzes in lijn zijn met uw waarden en voorkeuren.

In gesprek

De KNMG is inmiddels in gesprek met de KNB over nieuwe formuleringen voor het levenstestament die beter aansluiten bij de praktijk en bij wat mensen echt bedoelen. Senioren Brabant-Zeeland volgt deze ontwikkeling op de voet.