Steeds vaker moeten zaken in de zorg online geregeld worden. Dat is lang niet voor iedereen gemakkelijk: veel mensen ervaren problemen bij de toegang tot digitale zorg en informatie. De digitale toegankelijkheid in de zorg moet daarom beter geregeld worden!
Op 10 april is er in de Tweede Kamer een commissiedebat Digitale ontwikkelingen in de zorg (VWS). Bij de ontwikkeling van online patiëntenportalen, persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s), keuzehulpen, gezondheidsapps en inlogmiddelen staat digitale toegankelijkheid niet of nauwelijks op de agenda. Mensen met een beperking, een psychische kwetsbaarheid, ouderen met verschillende aandoeningen en naasten van mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking ervaren daardoor problemen bij de toegang tot digitale zorg en informatie.
Senioren Netwerk Nederland (waarvan Senioren Brabant-Zeeland deel uitmaakt), Ieder(in) en het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie roepen de Kamercommissieleden op de minister te verzoeken tot:
– Een tijdpad voor het regelen van digitale toegankelijkheid in de zorg.
– Het betrekken van eindgebruikers bij het ontwerpen van digitale zorg en informatie.
– De inclusieve inzet van kunstmatige intelligentie (AI).
Voorbeelden
• Naasten van mensen met een beperking (wettelijk vertegenwoordigers) zeggen: “Toegang tot DigiD, PGO’s en portals, dus de toegang tot medische gegevens, is niet geregeld en daardoor niet mogelijk.”
• Patiënten zeggen: “Zoveel verschillende gezondheidsapps die allemaal anders in elkaar zitten, die je niet dagelijks gebruikt, waardoor je veel tijd kwijt bent met uitzoeken – en onthouden – hoe ze werken.”
• Ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd (multimorbiditeit) zeggen: “Ik heb te maken met verschillende specialisten in verschillende ziekenhuizen. Ieder ziekenhuis heeft een eigen patiëntportal. Een persoonlijke gezondheidsomgeving, een PGO, kan dan helpen. Want dan kan ik mijn gezondheidsgegevens uit de dossiers van verschillende zorgverleners verzamelen en delen. Dan moet zo’n PGO wel te begrijpen en gemakkelijk te gebruiken zijn en moet het inloggen niet ingewikkeld zijn.”
Lees hieronder de brief, position paper en andere voorbeelden die aan de Kamerleden zijn gestuurd.